March 8, 2013

TRESKA V MAJONÉZE



Treska v majonéze je tradičné slovenské jedlo. Pripravuje sa z tresky, zo zeleniny, z octu a majonézy.
História tresky v majonéze sa začala písať v 40. rokoch, keď dvojica obchodníkov Dr. Virzík a Dr. Dvořáček založila spoločnosť Ryba, ktorá dovážala ryby, bola zároveň octárňou a špecializovala sa aj na spracovanie zeleniny. V roku 1946 uvedená firma otvorila závod v Košiciach, v rokoch 1946/1947 tieto dva závody tvorili 70 % celkovej produkcie na Slovensku.
Vznik tresky v majonéze súvisí so zníženým odbytom rýb na Slovensku v 50. rokoch, čo bolo spôsobené vysokou cenou dovážanej suroviny a životnou úrovňou Slovákov. Firma Ryba sa preto pokúšala vytvoriť chutný šalát s využitím tresky a majonézy. Pôvodnú receptúru šalátu vymyslel košický hotelový kuchár Július Boško.
Firmu Ryba štát v roku 1948 znárodnil a pričlenil pod podnik Ryběna Praha. V rokoch 1971/1972, po tom, ako vznikol Slovenský mraziarenský a rybný priemysel, pridelili pod jeho strechu i bývalú Rybu. Tá mala v tom čase pobočné závody v Košiciach a už aj v Žiline. Každá pobočka pokračovala vo výrobe tresky v majonéze podľa rovnakej receptúry, až na maličké rozdiely. Po zmenách v roku 1989 dorazila privatizácia aj do rybného priemyslu. V roku 1992 bol pôvodný podnik sprivatizovaný a podniky Ryba Bratislava, Ryba Košice a Ryba Žilina fungovali samostatne. V súčasnosti pôsobia na trhu už iba Ryba Košice a Ryba Žilina ako nezávislé, ekonomicky samostatné subjekty. Ide výlučne o slovenské podniky.
(zdroj: Archív Ryba)


TRESKA A DVA ROŽKY
Ak som na niečom závislý, tak na tejto pochutine. Ešte by som k tomu pridal čapovanú kofolu, bez nej to nie je celkom ono. Pred pár rokmi ma veľmi prekvapilo, že treska je čisto slovenská záležitosť, a že Čechom to nič nehovorí. To som naozaj netušil, celý život som si myslel, že je to celočeskoslovenská záležitosť. A nie je. Česi síce dokázateľne vymysleli obložený chlebíček aj ruské vajce (obložený chlebíček začiatkom 20. storočia slávny pražský lahôdkar Jan Paukert a ruské vajce zasa v 50. rokoch minulého storočia Josef Hliňák, prevádzkar populárneho pražského veľkobufetu Automat Koruna), ale tresku v našom ponímaní vôbec nepoznajú. Mám to pozitívne zistené na viacerých svojich českých priateľoch a známych, z ktorých viacerí pracujú v reštauračej branži. Nie je to zvláštne?
(text: Peter Pišťanek)