July 19, 2013

RAFO Z RAČIŠDORFU

Rafael Krampl / 25.10.1914-18.4.1979

Rafael Krampl sa narodil v Račišdorfe (Récse) v rodine vinohradníkov, ktorí v malokarpatskej oblasti žili a pracovali niekoľko storočí. V roku 1937 alebo 1938 sa jeho rodičia a súrodenci vysťahovali do Kanady. Rafo bol v tom čase vojakom základnej prezenčnej služby a vycestovať nemohol, neskôr mu v tom zabránila II. svetová vojna i politické zmeny po jej skončení.
Cyklistike a pretekaniu sa venoval od začiatku 30. rokov minulého storočia ako člen cyklistického klubu Štefánik Račištorf. Súťažil na plochej dráhe, v jazde za motocyklom aj na ceste. Vo všetkých disciplínach dosiahol početné víťazstvá a získal za ne množstvo medailí, strieborných pohárov, plakiet, diplomov, sôch a iných cien. Štartoval v mnohých mestách na Slovensku aj v zahraničí (Brno, Praha, Plzeň, Pardubice, Ostrava, Mníchov, Vratislav, Záhreb, Viedeň). Získal do 75 prvenstiev a 6 rokov bol nepretržite cyklistickým majstrom Slovenska. Vrchol kariéry dosiahol v 40. rokoch, za Slovenského štátu. Vtedy bol zo slovenských reprezentantov síce najstarší, ale na celom Slovensku najpopulárnejší. V roku 1942 vyhral ťažké viacetapové preteky Okolo Slovenska.
Rafo na trati príliš netaktizoval. Do pretekov šiel vždy naplno, často sa jeho zásluhou odpútala z pelotónu vedúca skupina. Jeho tempo na trati bolo jedinečné, neraz prišiel do cieľa sám s niekoľkominútovým náskokom.
Povolaním bol mechanik, získané ceny mal vo svojej dielni medzi bicyklami, ktoré opravoval a skladal. Mladších klubových spolujazdcov aj trénoval. K cyklistike pritiahol a v prvých rokoch kariéry trénoval aj neskoršieho skvelého československého reprezentanta Vlastimila Růžičku.
Aj po skončení pretekárskej kariéry, ešte aj ako vyše 50-ročný, rád súťažil na miestnych cyklistických pretekoch a často v nich za sebou nechával omnoho mladších súperov.
Rafael Krampl zomrel vo veku nedožitých 65 rokov. Zabudnutý. Primeranú poctu bratislavská Rača svojmu rodákovi a skvelému cyklistovi dlhuje podnes.


 Rafo a Vlastimil Růžička / 1943

LEGENDÁRNY VLASTO