April 1, 2014

HOLGA NEW YORK


Holga New York - tak se jmenuje výstava, kterou 1. dubna uvede galerie Analogue. Sám název napovídá o jaké fotografie se jedná. Mnohem více důležité je pojetí autora. Dušan Martinček je vysoce kvalifikovaný fotograf, který přednedávnem získal cenu Českého lva za nejlepší filmový plakát pro film Hořící keř.
Po řadě rozmanitých výstav v galerii Analogue nyní bude ke zhlédnutí celistvý dokument pojednávající o životě v ulicích New Yorku. Dušan Martinček žije a působí převážně v Praze, jeho tvorba je však silně ovlivněna cestováním za fotografií po celém světě. Autor se zaměřuje na všechny aspekty charakterizující život ve voleném prostředí. Obrazovou výpověd silně podtrhuje použitá technika.
Pro tento projekt si Martinček zvolil fotoaparát Holga. Středoformátové snímky jsou výrazné měkkou kresbou a vinětací. Linie jemnosti není nijak dále ovlivněna vklady techniky. Tím se soubor stává autentický a jedinečný právě proto, že je přesným odrazem autorova rukopisu, jeho výtvarného cítění a přímého pohledu na své okolí.
Dušan Martinček se věnuje profesionální fotografii v oblasti reklamní, portrétní a filmové tvorby. Má nadání pro transformaci myšlenek do vizuálně čistých snímků, čím dociluje přímého stylu fotografie bez přidaných efektů.
Analogová fotografie formátu 6×6 je pro něj únikem od reality digitálního světa. Na jeho fotografiích je znatelná láska pro přemýšlení nad snímky, které vnímá jako zachycení prchavého okamžiku jakým je čas, který utíká kolem nás. Právě proto take využívá uměleckých předností fotoaparátu Holga.
Výstavu Holga New York je možné zhlédnout do 14. dubna 2014.
ANALOGUE