July 17, 2012

NEWTON

Helmut Newton / 31.10.1920-23.1.2004

Posledná jazda po Los Angels sa Helmutovi Newtonovi stala osudnou. Osemdesiattri ročný kráľ aktov zahynul spolu so svojou manželkou pri autonehode na Sunset Boulevard, kedy jeho Cadillac narazil v plej rýchlosti do múru. Svetu zanechal obrovské kultúrne dedičstvo v podobe nehybných obrázkov. Príbeh a zrod legendy však začal na starom kontinente.

Pokým jeho vek nedovŕšil magickú hranicu osemnásť, každodenný život budúceho majstra fotografie plynul v uliciach rodného Berlína. Tu navštevoval Heinrich von Treitschke Realgymnasium ako aj American School. V jedno jesenné popoludnie ho brat zaviedol na miesto, ktoré ovplyvnilo zvyšok jeho života. Bol to Red Light District. Vo veku 14 rokov, kedy sa mu múzou stala prostitúcia, si zakúpil svoj prvý fotoaparát. Ostal mu verný až do smrti.

Školu odsunul na druhú koľaj a všetok čas venoval svojej novej vášni. Píše sa rok 1936 a Helmut sa dostáva pod krídla nemeckej módnej fotografky známej pod pseudonymom Yva. V ateliéri Elsie Simon, ktorá sa venovala i aktom zotrval dva roky. Politická situácia a s ňou spojené prenasledovanie židov zo dňa na deň dáva bodku ich spolupráci. Mesiac potom, čo nacisti zaútočili na židovské komunity ho starí rodičia naložili na loď smerujúcu do bezpečia. Konečná stanica sa volala Čína. Jednou zo zastávok bol Singapúr, kde Helmut vystúpil a na krátky čas sa tu usadil. Pokým sa nad Európou vznášajú čierne mračná fašizmu, Helmut pracuje ako fotograf pre Singapore Strait Times. Neskôr jeho kroky vedú smerom na do Austrálie. Fotoaparát tu však na dlhšie obdobie zapadá prachom, pretože až do konca druhej svetovej vojny sa stáva súčasťou austrálskej armády. V roku 1946 si plní jeden zo snov, kedy v Melbourne otvára svoje prvé fotografické štúdio. Dva roky na to sa mu vyvolenou stáva June Browne, povolaním herečka a bývalá modelka, ktorá ho sprevádzala nasledujúce polstoročie. Spočiatku, aby uživil rodinu, pracuje ako svadobný fotograf, no ľady sa v jeho prípade zlomili rokom 1952, kedy dostáva ponuku od austrálskej verzie modnej biblie Vogue. Druhá polovica dvadsiateho storočia mu prináša stúpajúcu popularitu, komerčný úspech a lukratívne zmluvy. Prichádza sťahovanie do Londýna, ktorý je prechodnou stanicou. Tu predčasne ukončil ročný kontrakt, aby sa v roku 1961 spolu so svojou manželkou mohol presunúť do Paríža, kde móda je chlieb ich každodenný. O desať rokov nato ho v New Yorskej nemocnici Lennox Hill Hospital zachraňujú po infarkte. Ten mení jeho prístup k tvorbe. Stáva sa odvážnejším, agresívnejším, provokatívnejším ako kedykoľvek pred tým. Prezývka z mladosti Princ pornografie dostáva omnoho viac šťavy, vierohodnosti a prívlastok zaslúžená.