July 13, 2012

TOM

Thomas Simpson / 30.11.1937-13.7.1967

V piatok 13. júla 1967 nastúpil 29 ročný Tom Simpson na štart 13. etapy Tour de France, ktorá viedla cez vrchol hory Mont Ventoux.
Ako Ikar chcel z nej vyletieť čo najvyššie, ale zrútil sa do večnosti.

V ten deň sa teplota šplhala k 45° C. Doping bol vtedy bežný, kontroly sporadické. Pierre Dumas, oficiálny lekár Tour, ráno varoval tímových mastičkárov - Ak si dnes cyklisti niečo dajú, bude to istá smrť. Tom Simpsom bol priebežne šiesty, trápili ho črevné problémy, no napriek okolnostiam sa rozhodol na vrchol zaútočiť. Pred štartom sa posilnil niekoľkými hltmi koňaku, drogovým koktejlom a vyrazil. Pod kopcom ušiel, ale potom ho predbehlo päť súperov. Tri kilometre pod vrcholom začal kolabovať, kľučkoval z jednej strany cesty na druhú. Od istého pádu ho zachránilo niekoľko fanúšikov, ktorí ho podopreli a chvíľami tlačili. Jeho sok z peletónu, Lucien Aimar spomína - Pohľad mal prázdny. Ponúkal som mu pitie, ale nereagoval. Kričal som aby skončil, neodpovedal. Márne sa Simpsona snažil zadržať šéf týmu Alec Taylor. Zbytočná bola aj snaha mechanika Harry Halla. Tom s bielou penou na perách však mrmlajúc pokračoval. Po niekoľko sto metroch opäť stratil smer i rýchlosť a spadol. Držiac kŕčovito riaditká zaťatými zubami zašepkal - Put Me Back On My Bike. Bozky života prišli neskoro, bol klinicky mŕtvy už pred príchodom lekára. Pitva v avignonskej nemocnici neskôr potvrdila zástavu srdca, dehydratáciu, užitie alkoholu a smrtiacej chémie. Vo vrecku jeho dresu našli jednu prázdnu a dve plné ampulky s anfetamínom.

Bola to Simpsonova piata Tour de France. Ako nováčik si tam v r.1962 vybojoval výborné 6. miesto. Potom v r.1964 ju nevýrazne dokončil s pásomnicou v tele. Ďaľší ročník, ako majster sveta, šľapal až k sebazničeniu s hnisajúcou rukou, ktorú mu takmer amputovali. V r.1966 po ťažkom páde preteky opäť predčasne ukončil v slzách bolesti. Hoci Tour nikdy nevyhral, zbesilým prekračovaním jej limitov bol nedostihnuteľný. Nakoniec sa rozhodol, že svoj posledný závod vyhrá štýlom všetko alebo nič. Apokalypticky to splnil. Ešte tesne pred štartom zložil zálohu na nový Mercedes. Bol presvedčený, že zbytok nebude problém doplatiť z prémie za víťazstvo. Sníval o budúcom kľudnom živote so ženou a dvoma dcérami.


Smrť na svahu vrcholu Mont Ventoux sledovali v televíznom priamom prenose diváci na celom svete.
Aj ja. Na tú ľudskú tragédiu nikdy nezabudnem.

na poslednej ceste


Pred provensálskym vrchom Mont Ventoux majú mýtický rešpekt všetci cyklisti. Je to monštrum, bezcitná a neúprosná hora, najstrašnejší úsek na mapách francúzskej cyklistickej cesty. Hoci kopec na Tour nie je najvyšší, fyzicky a psychicky je nesmierne ťažký. Na Ventoux neplatí taktika, tam buď na to človek má alebo nie - Radšej sa nepozeraj dopredu na viac ako 10 metrov, ináč spadneš do problémov. Fakty hovoria jasne:  21 km dlhá rehoľa, stúpanie so sklonom 7,5% až do nadmorskej výšky 1.912 m. Je to mesačná krajina, kameň a prach, nie je tam voda, teda ani žiadna vegetácia. V horúcich dňoch to býva dokonalé peklo, vietor tam nepríjemne fúka 240 dní v roku. Tour de France vrcholom Mont Ventoux prechádzala len 14x. Rekordný čas má hodnotu 55:51 minút (Iban Mayo, 2004). Divácka kulisa na plešatej hore býva famózna - naposledy to bolo takmer pol miliónové čislo, zhruba 25 ľudí na meter cesty.
Osud Toma Simpsona tam pripomína žulový pamätník.

Mont Ventoux / pamätník Toma Simpsona