November 15, 2012

GEORGIA GUIDESTONES


V americkom štáte Georgia, na jednom z najvyšších vrchov v Elbert County, stojí monument Georgia Guidestones. 109 tonová stavba, vytvorená z piatich 6 metrových žulových stĺpov, ktoré podopierajú spoločný vrcholec, udivuje predovšetkým svojím posolstvom. Niektorí tvrdia, že americký Stonehenge svet spája, iní sa obávajú, že ho práve naopak rozdeľuje.


Tento bod zemegule je zahalený tajomstvom, pretože nik nepozná pravú totožnosť človeka, či ľudí, ktorí o jeho existencii rozhodli. Čo sa vie naisto, je to, že v júni 1979 navštívil kanceláriu Elberton Granite Finishing Company dobre oblečený a výrečný cudzinec, ktorý si objednal stavbu špecifického charakteru na zanechanie odkazu pre ľudstvo. Predstavil sa ako R. C. Christian, no zanedlho bolo zjavné, že nešlo o jeho skutočné meno. Šéfovi spoločnosti sa zákazka veľmi nepozdávala, ale nakoniec poslal tajomného muža do banky, aby si dohodol financovanie projektu. Stavba podporu banky získala a 22. marca 1980 bol monument slávnostne odhalený.


Štyri mohutné tabule, smerujú na pomyselné body na oblohe, ktoré ohraničujú polohy mesiaca v rámci kalendárneho roka. Na tabuliach je vyrytý odkaz v jazyku anglickom, čínskom, španielskom, arabskom, hebrejskom, ruskom, svahilskom a v hindčine (kratšie správy v babylónštine, latinčine, sanskrte a v egypstkých hieroglyfoch sú v doske vrcholu stavby). Desať rád, ktorými by sa mal svet riadiť, okazuje na potrebu vytvorenia globálnej vlády, novej spirituality, jednotného jazyka ale aj obmedzenia populácie.


Aj keď je okolo R.C.Christiana stále veľa nejasností (vraj ním je filantrop Ted Turner) a konšpiračných teórií vzniklo už niekoľko (špekuluje sa aj o aktivite Rosenkruciánskeho rádu), odkaz vyrytý do žulových tabúľ zaujme snáď každého. Niektorí sú nim nadšení, iní za monumentom vidia okultistické hnutie, ďalší ho považujú za kontroverzný a sú aj takí, čo v celom vidia zaujímavý marketingový ťah.
O kameňoch v Georgii a ich posolstve vie málo ľudi. Odráža tento fakt niečo?


udržiavajte počet ľudí pod 500 000 000 v neustálej rovnováhe s prírodou
veďte reprodukciu s rozumom - zlepšujte telesnú kondíciu a diverzitu
spojte ľudstvo novým živým jazykom
vládnite nad vášňami, vierou, tradíciami a všetkými vecami umierneným rozumom
chráňte ľudí a národy spravodlivými zákonmi a súdmi
nechajte národy nech si vládnu samy, medzinárodné spory nech sa riešia na celosvetovom súde
vyhýbajte sa nezmyselným zákonom a zbytočným úradníkom
vyvážte osobné práva so sociálnou zodpovednosťou
ceňte si pravdu, krásu, lásku - hľadajte harmóniu s nekonečnom
nebuďte rakovinou Zeme - nechajte priestor pre prírodu


Chcem, aby ľudia vedeli o Georgia Guidestones. Smerujeme k dobe, v ktorej možno sami seba zničíme, a možno Zem prestane existovať. Je príhodný čas na sebaupevnenie, poznajúc všetko to nádherné, čo sa na Svete nachádza.
Yoko Ono