April 18, 2013

BEATLES / 1964

Mike Mitchell

Prvý americký koncert odohrali Beatles 11. februára 1964 vo Washington Coliseum, dva dni po debute v televíznom programe Ed Sullivan Show. Na koncerte ich vtedy fotografoval Mike Mitchell, ktorý potom z negatívov urobil 50 fotografií. Mitchell stál iba kúsok od famóznej štvorice, dokonca vyskočil pred koncertom na pódium spolu s novinármi.
Mitchell mal vtedy 18 rokov a bol tiež pri tom, keď Beatles docestovali na vašingtonskú Union Station a fotografoval ich aj na tlačovej konferencii pred koncertom v Coliseum. 13. októbra 1964 zvečnil mladý fotograf koncert Beatles v Civic Center v Baltimore.
Potom čo Mitchell, po vyše štyridsiatich piatich rokoch, vystavil zabudnuté bítlsácke zábery v Londýne a v NYC, experti z njújorksého aukčného domu Christie´s usúdili, že fotografie by mohli zaujať fanúšikov rockovej histórie a ponúkli ich v dražbe. Vzhľadom na to, že Mitchell nebol vo fotografickom svete známym, sériu zdržanlivo ocenili na 100 tisíc dolárov. Christie´s však neznáme snímky slávnych Beatles predala za takmer 362 tisíc dolárov
Ako za naj z tejto série je označovaný obrázok Beatles urobený spoza ich chrbátov, proti svetlu, keď bol Mitchell priamo za nimi. Očakávalo sa, že túto fotografiu vydražia za 2 až 3 tisíc dolárov, predaná bola ale za viac ako 68 tisíc.
Aj takto bohato prežívajú niektoré fotografie zo starých krabíc.



























© MIKE MITCHELL