June 29, 2013

100e / TOUR de FRANCE


Tour bude mať lesk, chuť a vôňu. Túto ambíciu máme, samozrejme, každý rok. Naša motivácia pri jubilejnom stom výročí je však enormná. Tour bude najväčšou svetovou udalosťou tohto leta. Každý deň počas troch týždňov Tour prinesie rozmanitosť a krásu francúzskej krajiny do centra pozornosti miliárd televízných divákov po celom svete. Svojich cyklistických hrdinov budú môct sledovať diváci piatich kontinentov v 190 krajinách.
Trať pretekov bude na 100% francúzska a ponúkne gala prehliadku najslávnejších monumentov francúzskej histórie a súčastnosti.. Po krátkom trojetapovom úvode na Korzike, kde si pozrieme napríklad Calanques de Piana, poctí Tour svojou prítomnosťou klenoty francúzskej krajiny - od Mont Saint-Michel a jazera Annecy až po historické fontány vo Versailles a slávne Champs Elysées.
Sté výročie Tour však bude predovšetkým oslavou cyklistiky. Tento cieľ sleduje aj návrh trasy. Už počas úvodných štrnástich dní si každý cyklistický fajnšmeker príde na svoje. Čaká nás pestrá cyklistická všhochuť – špurtérske a zvlnené etapy na Korzike, časovka pre tempárov, ako aj taktický test tímovej organizácie v Nice na Promenade des Anglais. Rovnako rovinatá časovkárska etapa pravdy a súboj s vetrom na pobreží Normandie.
Vrchári sa naozaj nemusia báť, že by sme na nich zabudli. V Pyrenejách ich čakajú tri éterické 21. storočia: Pailhères, Ax 3 Domaines a honosný Hourquette d´Anzican. Ani špurtéri si nebudú chcieť nechať ujsť príležitosť dať o sebe počuť ešte pred záverečným týždňom a vyvrcholením v Paríži. Inak posledných osem dní bude nesmierne náročných a nepochybne práve počas nich sa rozhodne. V ponuke je napríklad návrat na Mont Ventoux a časovka s výhľadom na trblietavú krásu Lac de Serre-Ponçon v oblasti regiónu Hautes-Alpes.
No a nakoniec tu máme posledné a rozhodujúce momenty - tri po sebe nasledujúce horské etapyvrátane Alpe d´Huez, kam jazdci vystúpajú pre istotu hneď dvakrát. Deň pred parížskym finišom je ešte jedna drobnosť, a to stúpanie na Semnoz, čo bude nepochybne pre fanúšikov perfektné divadlo. Tí môžu zblízka vnímať nervozitu pretekárov v týchto rozhodujúcich fázach Tour. Odmenou im bude pohľad na zasnežené vrcholy masívu Mont-Blanc. Oslavy, ktoré vypuknú po dojazde na Champs-Elysées, budú veru po každej stránke zaslúžené.
Christian Prudhomme
riaditeľ Tour de France

Maurice Garin


Alpe d´Huez - 1.765m, 12,3km á 8,4%

Jacques Anquetil

Eddy Merckx

Bernard Hinault

Miguel Indurain

Lance Armstrong











Peter Sagan / Cannondale Pro Cycling / Taliansko

Peter Velits / Omega Pharma - Quick Step / Belgicko

Chris Froome / Sky Pro Cycling / Spojené kráľovstvo

Sagan Cannondale Supersix Evo

Paris / Champs-Elysée




          

          

art: © NEIL STEVENS (10-19)