September 15, 2012

CELEBRATION DAY


Skupina Led Zeppelin odohrala 10. decembra 2007 v londýnskej O2 Aréne spomienkový koncert na počesť zosnulého priateľa a zakladateľa vydavateľstva Atlantic Records Ahmeta Erteguna. Bol to neskutočne silný dvojhodinový zážitok z rocku ovplyvneného bluesom, ktorý je taký typický pre skupinu a ktorý sa okamžite stal súčasťou zepelínovskej legendy.


Zakladajúci členovia Robert Plant, Jimmy Page a John Paul Jones prizvali k sebe Jasona Bonhama, syna ich zosnulého bubeníka Johna Bonhama, aby s nimi zahral 16 skladieb z ich repertoáru. Hoci o vstupenky na koncert žiadalo viac než 20 miliónov ľudí, prvú show kapely po 27 rokoch mohlo vidieť iba 18.000 šťastlivcov, ktorí svoj vstup do arény vyhrali v celosvetovej lotérii.




Film z koncertu pod názvom Celebration Day sa dostane do kín 17. októbra, jeho premiéra prebehne postupne v Londýne, Los Angeles, New Yorku a ďalších väčších mestách, dokopy na 1500 premietacích plátnach. Mesiac nato, 19. novembra bude Celebration Day vydaný aj na CD, DVD a BR. Zostavu šestnástich trackov tvoria skladby Good Times Bad Times, Ramble On, Black Dog, In My Time Of Dying, For Your Life, Trampled Under Foot, Nobody’s Fault But Mine, No Quarter, Since I’ve Been Loving You, Dazed And Confused, Stairway To Heaven, The Song Remains The Same, Misty Mountain Hop, Kashmir, Whole Lotta Love a Rock And Roll.

 






Kapela tento rok obdržala ocenenie Kennedy Center Honors. 2. decembra si ho prevezme na gala večeri usporiadanom vo Washingtone. Ak sa zíde v kompletnej podobe, zrejme pôjde o poslednú možnosť vidieť ju pohromade. Cez občasné oživujúci snahy zo strany Jimmyho Page je najmä spevák Robert Plant dlhodobým odporcom akéhokoľvek comebacku.