November 17, 2012

ASTRID

Astrid Kirchherr

Narodila se 20.května 1938 v Hamburku. Už od dětství byla chytrá a nápaditá, navrhovala a šila si šaty. V roce 1957 začala studovat na jedné hamburské soukromé výtvarné škole. Původně se zapsala na katedru módního návrhářství, ale nakonec odcházela s diplomem umělecké fotografky. Když bylo Astrid dvaadvacet, ukončila studia a začala se věnovat fotografování. Mezi její spolužáky patřil také Klaus Voorman, který studoval grafiku. Po dvou letech přátelství se Klaus přestěhoval do domu v Altoně, ve kterém Astrid žila s rodiči a dědečkem. Jeden večer se kamarádi trochu pohádali, Klaus odešel ven a bezcílně bloumal ulicemi Hamburku. Z jednoho z tamních klubů uslyšel hudbu, která ho zaujala.

Vstoupil a naslouchal. Na pódiu tehdy sice nestáli Beatles, ale Rory Storm & The Hurricanes. Naproti jeho stolu však seděla parta Angličanů, která upoutala jeho pozornost. Ti kluci se pak přesunuli na pódium a hráli hudbu, do které se Klaus okamžitě zamiloval. Domů se pak vracel pozdě a už jako velký fanoušek Beatles. Když o svém zážitku pak vyprávěl Astrid, dívka nepochopila to nadšení. Teprve při třetí Klausově návštěvě klubu se Astrid nechala zlákat a šla s ním.

Ještě když jsem vcházela dovnitř, měla jsem strach. Na ten jsem ale rychle zapomněla, jakmile těch pět začalo hrát. Nedokážu vyjádřit, co jsem tehdy cítila. Něco mě prostě chytlo. Ještě tu noc jsem se zamilovala do Stuarta. Mezi Astrid s Klausem a všemi členy skupiny se pak vyvinulo přátelství. Po týdnu si Astrid přinesla foťák a fotografovala Beatles. Fotky zachycují skupinu v jejich oblíbených kožených bundách na střechách, v přístavu či v kolejišti. Nikdo neudělal tak dobré fotografie jako Astrid. Beatles pak často navštěvovali dům Kirchherrových a i Astrid s Klausem chodili do Kaiserkelleru. V listopadu 1960 se Astrid se Stuem zasnoubili. Sutcliffe tak opustil šatnu, kde bydlel s Johnem a Georgem, a nastěhoval se do vily v Altoně. Astrid na něj měla značný vliv i co se vzhledu týče. Ušila mu lesklý černý kožený kabát a úzké, vypasované kalhoty. Ty se kapele moc líbily a nechali si je taky udělat. A taky ona stála za slavnými účesy členů. Zbavila jednou Stua nahoru vyčesané vlny, jak to nosili Teddy Boys, a na způsob módního francouzského účesu mu padaly vlasy rovnou do čela. První se tomu smáli, ale nakonec ho následovali všichni kromě Peta Besta. 5. prosince 1960 byl George Harrison vykázán z Hamburku, protože nebyl plnoletý.

Znamenalo to konec čtyřměsíčního angažmá Beatles. Znamenalo to také rozchod skupiny se Stuartem Sutcliffem, který pokračoval ve studiu umění v Hamburku. S ostatními členy skupiny udržoval on i Astrid písemný kontakt a na vánoce 1961 oba navštívili Liverpool. Každý si tehdy už myslel, že je Stu nemocný. Trpěl totiž silnými bolestmi hlavy, kvůli kterým jednou ve škole i omdlel. Astrid rozhodla, že bude lepší, když zůstane v posteli a zůstala mu nablízku. Rentgen u domácího lékaře Kirchherrových nic neodhalil. 10. dubna 1962 Astrid volala její matka, že Stuart musí okamžitě do nemocnice. Zemřel cestou v dívčině náručí. Byla to pro ni těžká ztráta a dovedeme si představit, že nebyla sama.

Po Stuartově smtri upadla Astrid na několik měsíců do hlubokých depresí. John Lennon mi říkal, abych šla dál, tvořila, myslela, žila nebo zemřela. To mi ale Stuarta nikdy nepřivedlo zpátky. V roce 1964 začala Astrid pracovat jako nezávislá fotografka. Při jedné příležitosti fotografovala Beatles během natáčení filmu A Hard Day's Night. Dělala také fotografie pro obal alba George Harrisona Wonderwall Music. Ale postupem času byla Astrid fotografováním unavena. Každý časopis a noviny po mě chtěli, abych zase fotila Beatles. Nic jiného. Nakonec jsem to vzdala. Od roku 1967 jsem fotila jen zřídka.

Astrid Kirchherr vdala za anglického bubeníka Gibsona Kempa, který hrál místo Ringa v Rory Storm & The Hurricanes. Manželství skončilo rozvodem po sedmi letech. Astrid pokračovala v práci jako barmanka, interiérová designérka a pak dělala pro hudební vydavatelství. Podruhé se vdala za Ulfa Krügera, se kterým založila v Hamburku fotografický obchod K&K. Mé druhé manželství skončilo. Lituji toho, že jsem neměla děti. Teď však žiji sama a jsem velmi šťastná. V roce 1994 pomáhala s filmem Backbeat, který líčil její vztah k Stuartovi a k celým Beatles a také život během počátku kariéry Beatles v Hamburku.