April 11, 2013

MADONNA

Martin H. M. Schreiber

Přenesme se o několik let zpátky. Český emigrant Martin H. M. Schreiber žije a tvoří v New Yorku. A tamtéž se budoucí popová hvězda Madonna snaží vydělat pár dolarů. Jednoho dne se setkali.
Do fotoateliéru New School Parsons přišla půvabná jedenadvacetiletá anonymní tanečnice s prázdnou kapsou, aby se z ní na chvíli stala modelka před Schreiberovým objektivem. Asi za tři hodiny dostala třicet dolarů a nebránila se za ně na fotografiích provokovat svojí nahotou. Ostatně, nebylo to naposledy. Nikdo, ani Schreiber, nemohl 12. února 1979 počítat s tím, že právě nafotil snímky budoucí královny pódií. Od té doby se nepotkali.
Tu holku přece znám, mám její akty, blesklo hlavou Schreiberovi, když v roce 1985 spatřil titulní stranu časopisu Time. Díval se na tvář Madonny, která krátce předtím vydala své průlomové album Like a Virgin. Posléze jsem popřemýšlel, poradil se s právníkem a nabídl jsem fotky časopisům Penthouse a Playboy. Nakonec jsem se rozhodl pro Playboy. který byl prestižnější a čtyři uvěrejnil, vzpomíná.
Schreiber využil syrové i něžné akty Madonny ještě mnohokrát ke komerčním účelům a několikrát je také vystavoval. U prestižního nakladatelství Taschen mu vyšla v roce 1990 kniha Madonna Nude 1979, která je dodnes k mání.
Zpěvačka se k sérii několikrát vyjádřila a její názory se radikálně měnily. Od zásadního odmítnutí až k velkorysým prohlášením, že jí takové snímky vůbec nevadí. Což lze ženě, která postavila kariéru na prolamování tabu a sexuálních provokacích, uvěřit. Jediné, co by ji mohlo znepokojovat, je fakt, že majitelem autorských práv zůstává fotograf Martin H. M. Schreiber. A on se svým rodinným pokladem umí dokonale zacházet.
















© MARTIN H. M. SCHREIBER