March 1, 2014

CENTRAL PARK



Central Park sa nachádza v jednom z najrušnejších miest sveta, v New Yorku. Zelené pľúca Manhattanu, ktoré dýchajú krásou a pokojom, sa rozprestierajú na rozlohe 843 akrov (cca4kmx800m), Park zo severu ohraničuje West 110th Street, na západe Central Park West, na juhu 59th Street a na východe Fifth Avenue. Hoci väčšina parku vyzerá prírodne, v skutočnosti je vytvorený umelo a obsahuje útočisko pre divočinu a trávnaté plochy používané na rôzne podujatia, chodníky, niekoľko jazier, dva štadióny na korčuľovanie, ako aj ihriská pre deti. Central park je od roku 1963 zaradený medzi National Historic Landmark.



V polovici devätnásteho storočia sa New York miestami podobal stoke. 350 tisíc obyvateľov sa na Manhattane tiesnilo v špinavých obydliach. V roku 1844 dostal básnik a vydavateľ novín William Culen Bryant nápad, aby mesto otvorilo veľký park, ktorý by poskytoval ľuďom zdravú zábavu a odvrátil ich tak od alkoholu, hazardu a skazenosti, učil by ich dobrým mravom a poriadku. V roku 1853 mesto zakúpilo pozemky a na realizáciu projektu bol vyhlásený konkurz. Plán bol jednoduchý - vytvoriť ideálne miesto s mnohými vŕškami, vodou a širokými rovinami. Medzi návrhmi tridsiatich troch účastníkov, väčšinou kopírujícícmi Versailles alebo Hyde Park, sa zaskvelo dielo zároveň originálne i vysoko funkčné. Pod projektom Greensward boli podpísaní Frederick Law Olmsted a Calvert Vaux.
Prechádzať v tej dobe newyorskú avenue znamenalo nepríjemnú cestu v tlačenici a chodiť po preplnených chodníkoch bolo utrpením. Aby sa ľudia tejto nepríjemnej ceste mohli vyhnúť, vymyslel Olmsted reformisticky v parku sieť cestičiek v smere východ/západ, ktoré sa, podobne ako moderné mimoúrovňové križovatky, nikde priamo nekrižovali. Podľa jeho filozofie mal Central Park združovať ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev do jedného harmonického prúdu, bez toho, aby potláčal rozdiely. Prostý ľud mal takto obdivovať bohatú buržoáziu a tento pohľad mal povzniesť jeho dušu, povzbudzovať ho k úsiliu a cnosti.
Tisícka írskych, nemeckých a anglických robotníkov v roku 1857 začala so zemnými prácami. Olmsted a Vaux museli najprv nechať výbušninami rozdrviť 300 tisíc kubických metrov prebytočných hornín, vyhĺbiť kilometre priekop pre drenážny systém na vysušenie močiarov a potom pomocou vyklápacích vozov a nákladných člnov po rieke Hudson naviezť tri milióny kubických metrov hliny. Po skončení zemných prác prišli stovky záhradníkov z Rakúska, aby vysadili na pol milióna rastlín. Finančné náklady boli obrovské. Do úplného dokončenia, ku ktorému došlo dvadsať rokov po prvom údere motykou, stál celý projekt 15 miliónov vtedajších dolárov, čo sa rovná pol miliarde dnešných dolárov a predstavuje to dvojnásobok sumy, ktorú USA zaplatili za Aljašku.








Newyorčania si novú zelenú plochu užívali, ale idea harmonického prúdu návštevníkov sa nerealizovala. Už v osemdesiatych rokoch devätnásteho storočia hovorila tlač o Central Parku ako o nečistej babylonskej veži. Taliani a židia z východnej Európy obsadzovali zakázané trávniky a v zime korčuľovali na zamrznutých jazierkach. Kresťanské ligy tolerovali hudbu v miestnych kioskoch len v sobotu a dúfali, že tak vypudia z parku židovskej rodiny. Všetci dohromady sa obracali proti černošským návštevníkom. V roku 1950 sa hlavný mestský urbanista rozhodol znížiť teplotu v bazéne severnej časti, pretože veril , že studená voda odradí černochov od kúpania. Časom začal Central Park upadať. Množili sa v ňom najrôznejšie gangy, vznikali nehostinná temné zákutia a vo večerných hodinách sa stal nebezpečným miestom. V roku 1981 prenechal nový newyorský starosta starostlivosť o park spoločnosti Central Park Conservancy. Počas posledných dvadsiatich rokov sa organizácii podarilo zhromaždiť 320 miliónov dolárov, začať so zásadnými úpravami a zabezpečiť aj väčšiu bezpečnosť v parku.






Pri vstupe do parku z južnej časti od hotela Plaza nájdete jeden z najznámejších pohľadov v parku na Gapstow Bridge. Neďaleko nájdete aj Arsenal, jednu z najstarších budov v celom parku. Centrálnu časť parku tvorí promenáda Mall ohraničená dvojitým stromoradím majestátnych brestov. Promenáda vedie k Bethesda Terrace, odkiaľ má návštevník skvelý výhľad na celý park. Pod terasou sa nachádza jedno z umelých jazier v parku The Lake. Cez jazero prechádza asi najkrajší most v celom Central park, jedinečný a elegantný Bow Bridge. Ak ním prejdete, dostanete sa do najprírodnejšej časti parku zvanej Ramble. Práve tu sa nachádza jeden z najvyšších bodov v parku Vista Rock, odkiaľ máte na skok k romantickému Belvedere Castle, vernej replike škótskeho zámku, kde sa nachádza meteorologická stanica a Central Park Learning Center. Pod zámočkom sa nachádza ďalšie jazero Belvedere Lake, ktoré spolu s Great Lawn ostalo ako pozostatok po bývalom vodnom rezervoári. Hneď vedľa sa nachádza najväčšia budova v parku, povestné Metropolitan Museum of Art, za ktorým nájdete jediný obelisk v New Yorku, tzv. Kleopatrinu ihlu. O obrovskú piknikovú Sheep Meadow sa stará spoločnosť, ktorej členom sa môže stať každý. Za letných večerov sa na trávníku Grat Lawn konajú představenia Metropolitnej opery alebo Newyorskéj filharmónie. Na koncerte Paula Simona a Arta Garfunkela v roku 1981 sa tu zišlo pol milióna divákov. V miestnej v ZOO sa rozprestierajú tri veľké vegetačné pásma zeme s typickými zástupcami.  Divadlo Delacorte, s kapacitou 2000 miest, sa každé leto stáva javiskom festivalu Shakespeare In The Park. Central Park Reservoir, ktorý sa stáva čase kvitnutia japonských sakurí, turistickou atrakciou číslo jedna, je vyhľadávaný aj kvôli 1.5 míľe dlhej bežeckej trati, ktorá sa tiahne okolo jazera. Kultovým je miesto s mozaikou Imagine, venovanou pamiatke Johna Lennona, na Strawberry Fields. Hniezdi tu viac ako 250 druhov vtákov a množstvo zcivilizovaných veveričiek. Bežci a cyklisti sa tu cítia ako v raji.

















V dômyselne premyslenom systéme je o každý centimeter v parku osobitne postarané. Hoci Central Park nie je v kozmopolitnom New Yorku najväčším (tým je s 508ha Flushing Meadows v Queens), s ročnou návštevnosťou okolo 25 miliónov patrí k najpopulárnejším mestským parkom nielen v USA.