February 13, 2018

THE SILVER ARROWS PROJECT


Fotograf Jan Rambousek s veľkým podporným tímom Tomáša Kopečného vytvorili unikátny projekt, ktorý pripomína okamihy pretekov legendárnych Silver Arrows (Silberpfeil) v rokoch 1934 až 1939. Spojením originálnej fotografie a počítačovej 3D grafiky vzniklo celkom 12 detailne prepracovaných veľkoformátových obrazov.
Práce trvali dva a pol roka. Tvorcovia najskôr zdokumentovali historické reálie pomocou autentických záberov, aby sa výsledok čo najviac priblížil dobe. Nasledovali prvé skice a počítačové modelovanie krajín, závodísk a 20 do detailu prepracovaných vozidiel. Realite pomohli aj fotografie viac ako 50 ľudí v približne 200 kostýmoch vo vopred vytypovaných lokalitách. Materiál potom doladila postprodukcia, ktorá všetkým 170 megapixelovým panorámam tak dala punc perfekcionizmu.
Príbeh začína dňa 3. júna 1934, kedy bolo, v rámci preteku Grand Prix, automobilkou Mercedes-Benz predstavené vozidlo nového typu. O kilogram však presahovalo povolenú hmotnosť a nemalo byť pripustené na štart. Manažér tímu však nechal na poslednú chvíľu z karosérie obrúsiť lak a strieborná legenda bola na svete.
V ďalších obrazoch sledujeme štart vo Francúzsku toho istého roku, slávne víťazstvo v Líbyi v roku 1935, závod v Španielsku poznačený defektom od lietajúcich kameňov, nehodu za dažďa v Monaku v roku 1936, stíhacie preteky na klopené dráhe v Nemecku v roku 1937, defekt pneumatiky na Masarykovom okruhu v Československu, efektné Doningtonské skoky v Anglicku, oheň mercedesu Manfreda von Brauchitsch v nemeckom depe v roku 1938, prudký dážď na trati vo Švajčiarsku, nehodu na vlhkej trati v Belgicku v roku 1939 a posledné víťazstvo Nemecka v tom istom roku na Nürburgringu.

Veríme, že s nami príbeh Strieborných šípov a ľudí okolo nich prežijete rovnako autenticky, ako ho prežívali státisícové davy na tribúnach závodných okruhov v čase, keď sa po asfalte preháňali legendy,
Jan Rambousek a Tomáš Kopečný