December 3, 2012

MERKUR


Kto by si pri vyslovení slova Merkur nevybavil planétu našej slnečnej sústavy? Asi každý. Niektorí si ale spomenú aj na známu stavebnicu s rovnakým názvom.
Kedysi som ju dostal od rodičov na Vianoce. Trikrát. Mal som päťku, šesťku a aj obrovskú sedmičku. Bol to môj poklad. Viem o tom svoje. Ešte aj dnes, keď som už veľkáč a dedko. Merkur je pre mňa stále mágická hračka.



Historicky sa počiatky stavebnice Merkur datujú k roku 1920. Vtedy pán Jaroslav Vancl v českej Polici nad Metují založil firmu Inventor, ktorá začala vyrábať rovnomennú stavebnicu. Jej súčiastky sa navzájom spojovali kovovými háčikmi, podobným z dnes používaného lešenárského systému Haki. Výrobca v roku 1925 prechádza na nový systém Merkur, ktorý sa zachoval v nezmenenej podobe až dodnes a začal jeho boom. Vznikla ďalšia, dnes už zabudnutá stavebnica budov Metropol a doplňujúca Popular, v ktorej boli použité úplne nove dielce. V roku 1930 sa začala výroba plechových elektrických mašiniek Merkur s vagónikmi. Predlohou bola populárna rýchliková lokomotíva Mikádo a vláčiková stavebnica bola veľmi obľúbená. Neskôr, v roku 1933, stavebnica Elektrus umožňovala stavať už aj elektrické modely. Vývoj pokračoval už len drobnými úpravami súčiastok, návodov a krabíc. V roku 1940 bola výroba stavebnice prerušená v súvislosti s komerčným nedostatkom farebných kovov. Výroba hračiek Merkur bola obnovená v roku 1947 (od roku 1955 už s registrovanou ochrannou značkou) a pokračuje takmer v pôvodnej podobe, jemne inovovaná v rôznych verziách, až dodnes.








Detská stavebnica Merkur obsahuje rôzne farebné kovové súčiastky a pomôcky. Charakteristickými sú dierky v jednotlivých častiach a malé šrófiky s matičkami. Dieliky sa k sebe presne hodia, dajú sa ľahko spojovať a rozoberať. Ich použiteľnosť a trvanlivosť je prakticky neobmedzená. Manipuláciou sa dajú postaviť mnohé zaujímavé modely z predlohy, napodobniť rôzne stroje a vytvoriť neobmedzený počet konštrukcií podľa vlastných námetov. Dieťa získava zručnosť a stavebnica mu pôsobí radosť, ktorá je mu povzbudením k ďaľšej tvorivej hre. Merkur baví, poučuje, uvádza do základov techniky.





Stavebnica Merkur mala to šťastie, že prežila. Stalo sa tak možno vďaka súhre okolností, ale hlavne, že svojou koncepciou bola viac ako geniálna. A stále je nadčasovou. Ako hračku ju doporučujem aj pre tieto časy. Myslím si, že pre malých konštruktérov bude Merkur vždy krásnym vianočným darčekom. Takým, akým bol aj pre mňa.