October 28, 2012

SARAH MOON

Sarah Moon

Fotografia je dušou všetkých momentov, ktoré človek videl práve zaniknúť.
Možnosť, ako znova získať pohľad na skutočnosť, pre mňa znamená jej ho znova ukradnúť. Je to spôsob skúšania sily, v ktorom cieľon nie je vyhrať, ale lepšie vidieť.
Až hotová fotografia mi ukáže, čo mám v hlave.

Sarah Moon sa po absolvovaní štúdia dejín živila modelingom v Haute Couture. Ako samouk pritom spontánne prenikala do technických možností a záludností fotografie. V roku 1968 sa na voľnej nohe začala venovať reklamnej fotografii.
Umeleckého ocenenia sa jej však spočiatku nedostávalo. Jej snímky boli označované ako príliš krásne, čo sa v sedemdesiatych rokoch rovnalo slovu konzervatívne a mladá generácia takú tvorbu ako zásadne nevhodnú pre uskutočnenie akýchkoľvek zmien v spoločnosti.
Časom však meno Sarah Moon vo svete fotografie nadobudlo takmer mýtický tón.
Vo svojej voľnej i užitej tvorbe dosiahla nenapodobiteľného intímneho obrazového štýlu, ktorý siaha mimo jednotlivé kategórie a žánre a vládne veľkou poetickou silou. Sama autorka akúkoľvek kategorizáciu (aj fotografický impresionizmus) svojich diel odmieta. Podobne ako módu komponuje aj portréty, zátišia či krajiny. Jej fotografie často pôsobia ako vizuálne anachronizmy vytrhnuté z povrchnej aktuálnosti momentov. Dávajú okamžikom históriu a pozývajú divákov k pátraniu po magickej budúcnosti. Tieto pohľady očividne patria do jednej rodiny a dokonalým zvládntím remesla sa stali neobmedzenými. 

































© SARAH MOON
WIKIPEDIA