May 17, 2013

PIESNE V OBRAZOCH


V roku 1969 anglické nakladateľstvo Macdonald vydalo mimoriadny knižný projekt The Beatles Illustrated Lyrics. Zostavil ho Alan Aldridge, britský výtvarník a blízky priateľ legendárnej skupiny Beatles. Svoju umeleckú premiéru si odbil v roku 1965, keď svojimi nenapodobiteľnými maľbami skrášlil klasický automobil Mini Cooper. Dá sa povedať, že jeho lajtmotívom vzniku projektu bol úspech albumu Sergeant Pepper´s Lonely Hearts Club Band. Pôvabné ilustrácie v knihe odhalili surreálny a psychedelický svet textov pesničiek najväčšej rock´n´rollovej atrakcie, ktorá nesmierne ovplyvnila generácie. Autorsky sa projektu zúčastnili mnohí svetoví výtvarníci, fanúšikovia legendy, John, Paul, George a Ringo, ale aj sám editor. V r. 1971 vyšiel, ako dokončenie, druhý diel.
Na našom, vtedy československom, trhu sa kniha - ako Beatles v písních a v obrazech - objavila ešte na jeseň 1969 zásluhou vydavateľstva Panton (za 59,- Kčs), v podozrivom českom preklade, s komentárom a vysvetlivkami. Po šesťdesiatomôsmom, vzhľadom na začínajúcu sa komoušskú normalizáciu a opäť úradujúcu cenzúru, to bol však takmer hrdinský čin. Originál mal síce o niekoľko strán a obrázkov viac, bolo ale ťažké povedať, čo súdruhom na úvé vadilo pri editovani vydania. Či Revolution s trojportrétom Marxa, Engelsa a Lennona, alebo Back In The USSR. s nahou moscow girl, ako šantí s kosákom a kladivom. Tento paperback sa stal najpožičiavanejšou, najmenejvracanou, najohmatanejšou, najmilovanejšou domácou beatlesáckou literatúrou. V mojom neskorom hipiesáckom detstve mi kniha bola muzikantským šlabikárom.
Toto kultové dielo do konečnej podoby Aldridge zrevidoval v roku 1998, s rovnakým názvom, vo vydavateľskom koncerne Little, Brown & Company (Boston, New York & London). Je chronologicky rozdelené do troch častí a obsahuje 189 textov, 144 grafík, fotografií, malieb, kresieb a koláží. Komplet (za 20,- £) s faktografickými poznámkami, bol doplnený možstvom ďaľších drobných ilustrácií, portrétov a citátov členov kapely. Mám ju a stále sa z nej teším.
Mimochodom, tieto knihy sú dnes veľmi vyhľadávaným artiklom na internetových aukciach, kde sa ich cena pohybuje v dvadsať až tridsať násobkoch pôvodnej ceny.

unknown

THE FOOL ON THE HILL / Rudolf Hausner

DOCTOR ROBERT / Alan Aldridge

ALL YOU NEED IS LOVE / Harry Willock

CRY BABY CRY / Alan Aldridge

SEXY SADIE / Alan Aldridge

BLUE JAY WAY / unknow

THE BALLAD OF JOHN AND YOKO / Phillipe Mora

DAY TRIPPER / Alan Aldridge

HELTER SKELTER / Alan Aldridge & Stephen Bobroff

BACK IN THE USSR / Robert Grossinan

unknow

REVOLUTION / Harry Willock

unknow